Tuesday, December 21, 2010

rahsia potong kuku


Rahsia potong kuku..


RASULULLAH S.A.W BERSABDA YANG ERTINYA:

Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk

kepadanya penyakit 


* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan
* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan 

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit 

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala



Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati.Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

Lagi satu, mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan last sekali ibu jari tangan kanan. Kalau kaki pula, start dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya. Wallahu'alam.

Begitu indahnya Islam, sampai kerat kuku pun diajarnya. Apatah lagi perkara yang lebih besar dari itu.

memilih sahabat..


Pedoman: Rasulullah ajar umat pilih teman bawa
kebaikan
 
MANUSIA dijadikan Allah di bumi ini tidak
bersendirian. Ini adalah di antara hikmah Allah
tersirat di sebalik penciptaan manusia pelbagai
bangsa, warna dan bahasa.
 
Firman Allah bermaksud: "Wahai umat manusia!
Sesungguhnya Kami menciptakan kamu daripada lelaki dan
perempuan dan Kami menjadikan kamu pelbagai bangsa dan
bersuku puak supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah
mesra antara satu sama lain).
Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah
orang yang lebih takwanya di antara kamu (bukan yang
lebih keturunannya atau bangsanya). Sesungguhnya Allah
Maha Mengetahui lagi Maha Mendalam Pengetahuannya
(akan keadaan dan amalan kamu)." (Surah al-Hujuraat,
ayat 13).
 
Bertitik tolak dari sini, Islam sebagai agama yang
lengkap dalam semua aspek kehidupan manusia tidak
ketinggalan menyentuh persoalan teman atau sahabat
yang sewajarnya menjadi pilihan Muslim.
Rasulullah saw turut mengingatkan umatnya agar
berhati-hati dalam memilih teman berdasarkan kepada
sabdanya yang bermaksud: "Seseorang itu menurut agama
sahabatnya, maka seseorang Muslim itu hendaklah
berhati-hati dengan siapakah yang harus dia pilih
sebagai sahabat." (Riwayat Ahmad).
Ini bermakna jika temannya itu seorang yang baik dan
soleh, maka temannya itu akan membantunya dalam
menyempurnakan tanggungjawabnya sebagai seorang
Muslim.
Sehubungan itu, Islam menyediakan garis panduan untuk
memilih teman soleh dan sejati. Baginda saw mengajar
kita memilih sahabat yang mendorong ke arah kebajikan
dan amal soleh.
Teman baik, lagi soleh dan baik budi pekertinya akan
merangsang kita untuk berakhlak mulia sepertinya.
Sebaliknya, teman jahat hanya akan mendorong kita ke
arah kejahatan dan kemaksiatan yang dimurkai Allah.
Persahabatan dengan teman soleh, lagi bertakwa akan
menjulang temannya itu ke mercu kemuliaan dan
kesejahteraan. Bersahabat dengan teman jahat pula
hanya membawanya ke lubuk kehinaan dan kecelakaan yang
tiada penghujungnya.
 
Seorang ahli hikmah pernah menyatakan sesiapa yang
ingin bersahabat dengan lapan jenis manusia, maka akan
bertambah lapan pula akibatnya.
 
1. Pertama, sesiapa yang berkawan dengan dengan orang
kaya, maka akan bertambahlah cintanya kepada dunia.
 
2. Kedua, sesiapa yang bersahabat dengan orang fakir
miskin, maka akan bertambahlah rasa syukur dan reda
dengan rezeki yang diperolehnya.
 
3. Ketiga, sesiapa yang bertemankan pemimpin, maka akan
bertambahlah sombongnya.
 
4. Keempat, sesiapa yang bersahabat dengan wanita, maka
akan bertambahlah kebodohan dan nafsu syahwatnya.
 
 5. Kelima, sesiapa yang bergaul dengan anak atau
kanak-kanak, maka akan bertambahlah sifat suka
bermainnya dan membuang masa.
 
6. Keenam, sesiapa yang bersahabat pula dengan orang
fasik, maka akan bertambahlah keberaniannya untuk
berbuat dosa dan menangguhkan taubat kepada Allah.
 
7. Ketujuh, sesiapa yang suka bergaul dengan orang
soleh, maka akan bertambahlah keinginannya untuk taat
kepada Allah.
 
8. Akhirnya, sesiapa yang suka berkawan dengan ulama,
maka akan bertambahlah ilmu dan sifat waraknya.

Monday, December 20, 2010

..hargai apa yang ada..

RENUNGKAN.... HAYATI DAN FAHAMILAH........

Jika kamu memancing ikan...
setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil terus ikan itu...
janganlah sesekali kamu lepaskan
ia semula ke dalam ari begitu sahaja....
kerana ia akan sakit,
oleh kerana bisa ketajaman mata kailmu,
dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi
banyak pengharapan kepada seseorang....
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya...
janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu sahaja...
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan
mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya
dan janganlah menganggap ia begitu teguh...
cukuplah sekadar keperluanmu...
apabila sekali ia retak,
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula...
Akhirnya ia dibuang...
sedangkan jika kamu cuba membaikinya,
mungkin ia masih boleh digunakan lagi...

     Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya...
janganlah kamu terlalu menyanjunginya
dan janganlah kamu menganggapnya terlalu istimewa...
anggaplah dia manusia biasa...
apabila sesekali dia melakukan kesilapan
bukan mudah untuk kamu menerimanya
akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya...
sedangkan jika kamu memaafkannya,
boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya.

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi
yang kamu pasti baik untuk dirimu...
mengenyangkanmu...berkhasiat buatmu...
mengapa kamu berlengah, cuba cari makanan lain...
terlalu ingin mengejar kelazatan...
kelak nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya lagi,
kamu akan menyesal....

Begitu juga jika kamu telah bertemu
dengan seorang insan yang kamu pasti membawa kebaikan
kepada dirimu....menyayangi...mengasihimu...
mengapa kamu berlengah,
cuba membandingkan dengan orang lain...
terlalu mengejar kesempurnaan...
kelak kamu akan kehilangannya...
apabila ia menjadi hak milik orang lain,
kamu juga yang akan menyesal....

“Hargailah sesuatu itu sementara ia ada di depan mata...
kerana bila tiba saat kehilangannya, pasti terkenang jadinya

Saturday, November 27, 2010

kembar?

salam 

kembar ke?

entri kali ni adalah mengenai sepupu aku, ain.ramai yang cakap muke aku same cm die..dr mak > makcik > pakcik > sepupu > org kedai. sume kate muke kitorg same?yeke?aku pun tak tau..ain ni bukanlah budak besar gajah cam aku tapi ain ni baby lagi ok..maksudnye ape? muke aku cam baby face ke?tetttt..hahahaahah..ain ni selalu datang umah aku sebab mak cik aku suke lepak umah kami bile husband die g belayar..yelah..duk tige beranak kat umah kan bahaye. dah la anak die kecik2, so ade baeknye die duduk umah kitorg smpai husband die balek belayar..oleh sebab itu (skema giler) die selalu duk umah aku. jadi kalo die nanes, aku lah yang selalu pujuk, selalu men2 ngan die, selalu angkat die walaupun kekadang tak larat (mcm angkat beras 5 kilo tau.. --.-- ) n one more ting about ain is, die suke laki..bias betul...kalo nampak abang aku ke pakcik aku ke, die suke diorg yg angkat..memang tersengih-sengih dak kecik ni kalo mereka yg angkat.


aku nak citer satu kejadian ngan ain.time tu raya haji..aritu cuaca panas sgt kat pd.lebih2 lagi umah mak uda aku yg kami nak gi ni dekat ngn pantai..hawa panas pantai tu memang sampai umah mak uda aku.dek kerana panas sangat, aku ngn mak cik aku ni saket kepala. jadi die pun wat keputusan nak gi cuci rmbut. kami memang gemar abis duet kt tempat mcm ni..bukan nak buat rambut ke hape tapi saje nak suruh org kedai tu basuhkan rambut kami ni..sekali sekala membazir duet kat tempat ni takpe jgn selalu..kayap jadinya..kalo aku kuar ngn mak cik aku berdua saje (tak termasuk anak laki di), kami akan take turn tuk pegang ain..mane taknye kalo die jage, macam2 kerenah die nak buat..

masuk2 kedai rmbut tu, memang tade org,syok giler,,jadi tade la rase kekok bile rambut ditam yangkan begitu saja..makcik aku suh aku g basuh dulu sementara die gi tidokan ain..amoi yg basu  aku ni memang best, bile die picit bahu ....pergh memang kene urat belikat yg saket tu..kalo aku kaye da lame aku hire die jadi tukang urut aku..huhuhuh..amoi ni memang sepatah haram pun tak cakap ngn aku smpai turn nak basuh rmbut tu je die cakap ngn aku..cett...tak ramah mesra langsung ngn costumer...bile turn basuh, tbe2 die jadi mesra plak..die duk tanye aku org ctu ke.jadi aku jwb yg aku bukan org cni (cni = pd ).aku ckap kat die aku gi raye umah makcik aku kat kg paya..pastu die tany lagi soalan kat aku..soalan ni menguji minda aku tuk berfikir sebentar.''kak, itu anak kakak ye...heh?anak mane plak ni..tbe-tibe aku teringat ain yg tengah syok dibuai mimpi..tettt..nak kena pelangkung betul amoi ni..da la panggil aku kakak. suke hati hengkau je.aku ase ko tu lagi kakak dari aku kot..ciss bedebah..tapi aku menahan amarahku dgn menjawab secara sopan.seb bek muke amoi ni muke inesen...aku pun jwab dgn begitu berhemahnye walaupun hati den da panas..''eh, taklah..itu anak untie saye'' sambil gelak2..aku tany kat die..kenape?muke saye tue sgt ke?...amoi tu cume sengih kambing dan segan2 nak jwb balek..amek ko..kan da kne batang hidung..mentang2 la ain tu putih cam aku, ingat die tu anak aku plak..jentik tinge baru tau.jgn sangka mak die tak putih anak die pun tak putih...makcik aku yg duk sarawak tu puteh melepak kalah omputih pun anak die gelap gak.. tu sebab die ikut pakcik aku yg tak berape putih..

cite lagi satu aku kne dengan ain ni time tu kat carrefoure.pelakon adalah sama iaiti ain.makcik aku..aku duk pegang ain ni..time ni ain kecik lagi..mak cik aku suke bawak aku jalan-jalan since die full time punye hauswife. time tu kat booth rumah si healin aka haus of healin..dak pompuan yg jage booth tu nmpk sgt cam dak sekolah yg tunggu result spm..mak cik duk tany mandian yg sesuai tuk baby sebab ain ni kulit die sensitif cam kulit aku..aku sebuk belek gamogen yg dlm sachet tu so tak tau ape yg dibualkan oleh mereka..abis je belek gamogen tu aku pun gi kat makcik aku balek, n as usual aku ni peramah kan so borak la ngn die..die g tany aku, ''ni anak akak ke?''tergamam dgr soalan tu..pastu makcik aku backup..''anak ape plak..ni anak akak la..die ni maseh blaja lagi.''aku hanya mampu senyum tak ikhlas kat budak tu..cisss..sepoil muud aku betul la budak ni..pastu aku gi tany makcik aku, ''cakna, kite ni muke cam org da kawen ke ''..makcik aku pun jawab ''muke budak giler adelah..budak tadi tu mate die mesti kero'' muahahaha...kenapalah ramai yg ingt aku ni da kawen..adakah sebab gaye aku angkat anak da macam ibu mithali..tettt..muahahahah


lagi satu citer pasal anak cak na ni -----> fahmi
die suke sgt tanye aku soalan yg aku sendiri tade jawapan tuknye
''kak nani, nape kak nani putih?''
lagi satu statement yg die suke buat adalah ''pergh, kak nani terputeh di dunia''..ok ..ni seyes kelakar..kalo ko da besar ti fahmi, ti mesti ko dapat tahu yg omputih tu lagi puteh dari kak nani ni..ko gi la duk luo negara, berlambak org yg lagi puteh dr kak nani..ko ckp gtu sbb nak amek ati aku je kan.elelelele.cam aku tak kenal ko..hahhaahah

Friday, November 26, 2010

surah-surah yang bagus utk diamalkan

salam

ni merupakan antara surah yg bagus diamalkan

kalo dapat hapal satu al - quran lagi bagus


1-Surah Al-Fatihah mencegah dari kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin mencegah dari kehausan pada hari Kiamat.
3-Surah Ad-Dukhan mencegah daripada huru-hara hari Kiamat.
4-Surah Al Waqiah mencegah daripada kefakiran.
5-Surah Al-Mulk mencegah daripada Azab Kubur.
6-Surah Al-Kauthar mencegah daripada perbalahan atau permusuhan.
7-Surah Al-Kafirun mencegah daripada menjadi kafir semasa meninggal dunia.
8-Surah Al-Ikhlas mencegah daripada bersifat munafiq.
9-Surah Al-Falaq mencegah daripada perasaan hasad.
10-Surah An-Nas mencegah daripada terkena penyakit was-was


adakah aku da matang?

salam

tengok entri arini mcm pelik je kn
adakah aku da matang?
aku sendiri  pun tak tahu

td aku ada terbaca artikel mengenai ini
bila da abis baca artikel ni baru aku sedar 
yang
matang ni dilihat bukan pada perangai saje
tapi dilihat pada  byk aspek


matang utk gembirakan hati sendiri
matang ketika berorganisasi
matang bila dpt kawal nafsu gelojoh
matang utk hadapi kebencian org
matang utk trima kritikan
matang utk berlaku adil pada keadaan dan suasana
matang utk pandang jauh kedepan
matang utk jujur pd diri sendiri, keluarge dan teman
matang terima persetujaun yg anda tak suka
matang utk jd wajar dan saksama terhadap org yg anda tak suka
matang bila dpt kerjasama atau kwn dgn laki mahupun perempuan secara jujur

jadi rakan- rakan...

kite ni da matang ke?


fikir-fikir dan renungkanlah 






Wednesday, November 24, 2010

taktik kotor jenayah skang~

salam

pagi2 da bukak lappy nk tgk keje
tp len yg ak dpt carik
ni ak terbaca kat fb org len 
ak tak tau la korg tau ke tak tau ke
janji ak share ngn kamu sume
n after u all bace artikel ini
my advise is better u all bgtau ur parents, siblings, fren or anyone so dey r not of of the victim
prevention is better den a cure rite?

beware - police warning wen driving

Worth Passing On! 

This is happening now! Sad, especially if you are inclined to 'help' people...

While driving on a rural end of the roadway on Thursday morning, I saw an infant car seat on the side of the road with a blanket draped over it. For whatever reason, I did not stop, even though I had all kinds of thoughts running through my head. But when I got to my destination, I called the Police and they were going to check it out. But, this is what the Police advised even before they went out there to check....

"There are several things to be aware of ... gangs and thieves are now plotting different ways to get a person (mostly women)to <span>stop</span> their vehicle and get out of the car.   (jahatkan mereka)

"There is a gang initiation reported by the local Police where gangs are placing a car seat by the road...with a fake baby init...waiting for a woman, of course, to stop and check on the abandoned baby. 

"Note that the location of this car seat is usually beside a wooded or grassy (field) area and the person -- woman -- will be dragged into the woods, beaten and raped, and usually left for dead. If it's a man, they're usually beaten and robbed and maybe left for dead, too.

DO NOT STOP FOR ANY REASON!!!
DIAL 999 AND REPORT WHAT YOU SAW, BUT DON'T EVEN SLOW DOWN.

"IF YOU ARE DRIVING AT NIGHT AND EGGS ARE THROWN AT YOUR WINDSCREEN, DO NOT STOP TO CHECK THE CAR, DO NOT OPERATE THE WIPER AND DO NOT SPRAY ANY WATER BECAUSE EGGS MIXEDWITH WATER BECOME MILKY AND BLOCK YOUR VISION UP TO 92.5%, AND YOU ARE THEN FORCED TO STOP BESIDE THE ROAD AND BECOME A VICTIM OF THESE CRIMINALS.

THIS IS A NEW TECHNIQUE USED BY GANGS, SO PLEASE INFORM YOUR FRIENDS AND RELATIVES.

THESE ARE DESPERATE TIMES AND THESE ARE UNSAVOURY INDIVIDUALS WHO WILL TAKE DESPERATE MEASURES TO GET WHAT THEY WANT."

ok..
remember wat ive said earliar
tell ur parents, siblings, frens, n anybody dat u luv bout it
criminal is everywere nowadays
so dats it

daaaaaa

-salam-



Tuesday, November 23, 2010

Alhamdulillah~~

salam


ok pagi tadi bangun solat subuh n pastu tdo balek
oh tidak senonoh ye anak dara ini
bukan ape smlmm adalah hari yg pnt
bgn subuh tu pastu duk cuak2 nk present data kat dr zit
kul 8 da trn nk meeting ngn ajk plak
haaaaa..pagi tak pagi tak
kalo kat umah kul 8 ni asenye tak bgn lagi..
tp dek sbb nk present data kull 11, mata yg layu dijegihkan jugak
duk rehearsal ngn diorg sampai kul 9 lebih prt da bunyik
oleh sbb tu g mkn dulu kat kafe
balek2 tgk kat blik konferens tu da rmai org
ok..
aku da terase cuak..
tgk jam plak da nk kul 11
lagi da tachycardia kn
tgn da sejuk2
tgh duk hapal tbe2 nmpk dr zit dtg
ok, ase nk bernapas pn susa
(ok..ini tipu,,sbb kalo tak bernapas, mati la ak)
huhuhuh
ingtkn dr zit nk dgr dl perancngn setiap program
tbe2 die ckp
ok
boley setat
ak ngn member ak ni pn pndg satu same lain
n den die kate ''but den the ceramah is bout 1 hour''
dr zit ley kate ''its ok..saye dgr''
so nk taknak kne present la jgk kn
bis turn die, turn ak plak present data
tremor la jgk time present tu
tp sebbek dr zit tade kate ape time ak present tu
yg die nk btlkn slide kami je
alhamdulillah la
ari yg menakutkan dpt berlalu dgn sng

ok..da tade idea..
daaaaaa

p/s: berharap agar hari kejadian aku tak jd sgt gmntr





Tuesday, November 9, 2010

~holiday n eye c t~~

salam semua

oh ye..ritu lepas dah gi makan2 ngan jalan2 maka aku pun balik ghumah
ingat tak ritu aku cakap gap yang panjang sepertinya patah balek 10 kali ke ghumah den kek songomban pon tak po
jadi den pun balek la ngumah..
nak buek apo kek sini laghi

nak jadikan cite, cuti yang panjang jadikan aku sedikit malas nak setadi
sedikit je ye kengkawan
oklah, aku bukan tak sentuh langsung nota yang aku bawak balek tapi sentuh la jugak
sambil gunting ghambut kek kodai pon den duk ngusung je nota tu
tapi satu nota tu dalam 2 hari baru bis baca. padahal bile tengok alahai ciput je
dalam sehari pun leyh baca kot
punyalah teliti aku duk baca nota tu
nak pahamkan betul2 la kan
(yoyo je aku ni)
bile da lame duk ghumah ase macam sonok plak 
mane taknya amin da pandai cakap ckit2
bile kite layan die cakap mulelah kuar bahase hape ntah 
aku pun duk angguk2 je la
padahal sepatah haram pun tak paham
mak pulak duk aja die cakap korea
opa2.. oma2..
kembung2 mulut dak kenit tu duk tiru mak aku cakap
kalo di asah lame2 pandai tu cakap korea
tapi kami bukanlah pandai berbahasa korea
cakap bm lagi senang
lagi satu skang amin dah pndai amik hati org
kalo kite marah die, nanti die buat muke cute 
pastu mulalah sume pun cair dek penangan senyuman die
ish2x..dak kecik skang ni da jadi pandai nak bodek oghang tue
t dah besar pandai nak ngorat anak dara orang lak
huhuhu


ni la amin..duk ngintai ak baca nota~~

amin ni ske tengok lampu canteq2
so, kami pn membawa die ke eye c t
tunggu angah balek umah, bertolak pun da lambat
tp dek kerna abg aku adalah seorg driver yg memandu dengan laju, perjalanan sgt cepat ye
tp al maklumla sbb cuti jadi ngamai la umat manusia di ctu
setelah meredah lautan kereta akhirnya smpai la jugak di eye c t
alhamdullilah
ujan renyai da setat membasahi bumi
tapi umat yg datang ke eye c t tak putus2
tenganga  ble masuk kne bayor seploh hinggit
angah kate dolu time die masuk lime hinggit je skng da sepluh hinggit
cekik darah betul
tapi sbb amin punya pasal, kami masukla jugak 
amin ni tebiat die da nak sampai sesuatu destinasi baru la die nak tdo
perjalanan punye lame die tanak tido
hadoyai
sbb da bayor sepuloh hinggit terpaksa kejotkan die 
terpaksa pancing die ngan cakap ''eee..canteqnya lampu..ada warna merah, hijo, kuning''
dak kecik ni kalo dengar  lampu canteq trus eksaited terlebih
jadi cik rama2 ni la gambo yang sempat diambil

ini merupakan pintu masuk ..tgk2 berderet kereta 


mak sanggup tutup payung sebab nak amik gambo..terbaekla..:)

oh...hp xsecanggih mane..gambo pn xcanteq

canteqkan cik rame2..

muke puas hati amin..ish2

ade merak besar..belagak gle merak ni..mane taknye..ramai yang amik gmbo kat die



macam kat luo negara kan..

sgt sedikit gambo di ambil sbb hp due2 tade bateri
pastu sume datang tak bawak kamera
seb bek hp angah ade bateri
jadi hp die yg digunakan tuk amik gambo
adela jugak memori basah beramai-ramai  di eye c t
kejap sangat kat eye c t ni sebabnya ujan
jadi nak berjalan xbest sangat,.lecak n ghamai orang
kul 12 lebih baru sampai ghumah

pejam celik pejam celik cuti pun da abis
bile cuti da abis,aku kena balek kolej
sebab ad lagi last paper ari kamis ni
walaupun berat ase di ati untuk melepaskan ghumah
tapi ku gagahkan jua kaki ku ni demi perjuangan yang tak abis lagi
ecececece
gayenya macam aku tak akan balek ke ghumah
well, home is where a heart is rite.
dats y bape kali ko jarang balek pun, ko tetap akn ngindu kek ghumah
betul x?
aku bukan tak suke kat kolej ni
suke sgt 
akhir2 nak exam ni bising la kat cni
first wik exam bising orng duk ketuk2 bilik felo kat bawah ni
pastu da ketuk2 g nyanyi lagu cite p. ramlee
''kamilah penyamun di hutan ini''
oh aku lupe liriknya ye
pergh..kalo sedap tak po
ni dah la ngah seteress
ditambah lagi ngn nyanyian sumbang
berdouble triple aku seteress
pastu pas balek deepavali ni
ketuk2 da tade
ingat dapat la ketenangan
tibe2
bunyi org duk basuh jalan plak
mak ai
macam2 bunyik 
ase nak baling kusi kat org bawah
tapi itu cume anganan yang takan menjadi
jap gi kalo ak balek kusi kat org tu berdarah, aku yg kne saman
tamo la
cume mampu memandang dari tingkap je
nak jeling kat diorg, diorg takan nampak
nak bagi isyarat kang ade plak ingt aku nak nombor
jadi hanya mampu menyumbatkan tinge dengan earfon
walaupun cara itu kadang2 tidak menjadi
tetapi hanya nak sedapkan hati sahaja ye


baeklah setelah lame mase di abiskan di depan lappy,
its time to say gudbye
kne continue setadi TD balek
yeah
sila semangat ye wahai diri

p/s : baru sehari da rindu umah, mak n amin..haiya






Wednesday, November 3, 2010

:: i'm alive ::

salam

sedar tak sedar dah hampir 3 minggu ak tak hupdate belog aku
mane tak nye, 3 minggu lepas ak ad final xm.xsmpt nk hupdate belog.
nk setadi time setadi wik sendiri.huhu
actually part setadi wik tu tipu sebab sem kali ni tade setadi wik langsung..
sunggul pagel sekali ye..dan aku turut pagel bersame jadual xm yg hebat..
pejam celik pejam celik da 5 paper ak harungi dengan hebatnye..
penuh onak dan durian ye.
ase macam mimpi disiang hari plak
ape2 pn its over.
n aku bersyukur sgt sbb da habis 5 paper yg sgt senang itu ye.
hoyeah2x
kalo diekspresskn dgn aksi, ak ase mcm nk lari je 10 round pdng kolej ni
sebenarnye aku xabis lagi final xm.
 ade one more paper to go n dats it..ko nk jalan kaki pegi balek pegi balek songomban pn tape.
but u know wat..it feels like super duper on vacation mood..muahahaha
mentang2 ada gap 10 hari until the final one da nk on vacation mood plak.
but the most important is my body need a rest first
otak ni kalo leyh cakap,sure die cakap ''wei,stop kejap boley tak..ak penat la nk hapal sume mak nenek ni''
tp itu bukan otak manusia ye rakan2, itu mungkin otak katoon yg kite tonton kat tibi.
sbb allah ciptakan kita sume ni dengan sempurnanya..
tadi aku baru past nengok n belek2 ckit buku solusi member aku ni..
dlm tu ak terjumpe satu maklumat yang aku ase nk kongsi bersame kamu sume..
mungkin ada yang dah tahu..mungkin tak..tak kisahlah yang mane janji aku kongsi info yang berguna ni..:)
ia berkenaan dengan satu surah dalam al-quran iaitu surah al inshirah
surah ni adalah surah ke 94 dalam al-quran..
n ape yg ak nk kongsi ngn kamu2 sume adalah berkenaan dengan khasiat al-inshirah.
surah ni mampu mengubati persaan gemuruh,menghilangkan rasa sedih dan kesempitan,,
ia boleh juge digunakan untuk kuatkan ingatan dan pertingkatkan kefahaman..
so as a student, kita bolehlah mengamalkan ayt untuk kuatkan daya ingatan n kefahaman kita time belajar.
caranya adalah dgn kamu tulis surah ni dalam bekas pastu lalukan dengan airn den kamu minum la..
insyaallah dpt kuatkan daya ingatan kite2 ni
n then untuk hilangkan rase sedih serta kekusutan,apa yang kamu leyh buat,..tulis surah ni dalam bekas kaca,pastu lalukan dengan air mawar dalam bekas tu kemudian minum..
mudahkan nak lakukannya..
pasni ak nk terai la..
moga2 dipermudahkan urusan oleh allah.
amin~~

baeklah nak gi makan nasi ayam ni..


Friday, October 22, 2010

jalan-jalan cari makan sblm xm

salam

hye sume...
arini kelas terakhir ak 4 dis sem..hoyeah2x...
(org len da lame bis kelas...ak br nk bis...).

ok la td pas kelas, ak ngn kwn ak mkn kt luaq...kami da plan dr smlm sbnrnye..die nk p mkn piza, ak nk g beli pencuci muke..
die da sebulan da sebuk ngn lab toksiko die so kepingin tuk mkn piza..da tu nk mkn, tanak mkn yg koling2 punye..die nk g mkn luaq...
jd ak merangkp kwn yg baek hati temankan la die ni (puji diri sendir..huhu)

pas kelas tu tunggu la die jap..sbb kami bkn adeq bradeq sejati (kos berlainan).. kne tunggu die dl..
rini die ad test entomolgi die jadi ak pn tggu ngn saba
sambil tunggu die, ak pn bc la notes yg x bis lg tu..
lagi bape ari nk xm, ak xbis lg bc notes...ish3x
(caution : aksi ini jgn d tiru oleh sape2 yg tgh blaja, yg da bis blaja ngn yg blum blaja)

pas die da bis test kami pn ngorakkn langkh ke maju junction sbb kat ctu piza yg plng hampir
smpai sane, ak g rumah si healin..dgn penuh harapan d dada ade la pencuci..tup2..die kate pencuci da bis stok..waaaaaaa..sodeh den dongar...rumah pnye besaq pn tade stok..pencuci ak da la da bis...takan nk cuci pkai getah segerab kot..
jd disebabkn stress yg melampau, kami pn g mkn piza kt tingkt ats..
ak xtau sgt nk order kt piza hut sbb slalu order dominos...so membe ak ni la yg order..
kami mkn 2 org tp order cm 4 org..
aleh2 tak bis pn piza tu..bungkuih la tuk member ak yg x dpt g same...



sgt semangat dak ni mkn..ish2

mai2 tgk ape yg kitorg mkn td




ni la die..
wa ckp same lu...sdp..
try r t kwn2

 haaaa..yg ni dak kecik tu nk sgt mkn..


ni sy yg pemalu...
segan jd buat black n wite





p/s : nk xm ni mood mkn menggila..
kepingin mkn mskn mak...wuwuw




Thursday, October 21, 2010

~menangislah di bahuku~~

Menangislah di bahuku - firdaus

kau datang padaku seperti biasa
ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
kau balas dengan senyuman seadanya
ku tahu ada sesuatu yang berbeza

kau hanya diam seribu bahasa
hanya di matamu yang cuba berbicara
bahwa saat ini hatimu terluka
kau tahu ku ada di sini untukmu

mencuba tak berkedip
menahan tegar di hujung mata
hingga kau pun tak kuasa
berderailah airmata
dalam pelukku kau curahkan semua

menangislah...
kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...
di bahuku kau berikanku kepercayaan
bahwa laramu adalah haru biruku
kerna ku adalah sahabatmu

menangislah...(dibahuku ku disini untukmu)
menangislah...(dibahuku kerna ku sahabatmu)

p/s : mai2,,sape2 nk pnjm bahu ak, ak relakan...
sbb ak pn nk bahu org len