Tuesday, December 20, 2011

Song For You,Ibu




kau memberikanku hidup
kau memberikanku kasih sayang
tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
takkan pernah terbalaskan

hangat dalam dekapanmu
memberikan aku kedamaian
eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
takkan pernah terlupakan


reff:
oh ibu terima kasih 
untuk kasih sayang yang tak pernah usai
tulus cintamu takkan mampu
untuk terbalaskan

oh ibu semoga tuhan
memberikan kedamaian dalam hidupmu
putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku


repeat reff
ooohh putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku


p/s: kenapa rindu sangat pada mak di kampung padahal baru blk rumah minggu lepas...?

Sunday, December 18, 2011

a day at KPT

assalamualaikum

masa: 8 pagi - 4 petang
tempat : KPT, Putrajaya
program : *tak ingat nama program
(gaya macam nak tulis minit mesyuarat)

salam semua..entri kali ini adalah tentang program pelajar master yang aku ikuti di KPT.terima kasih pada sahabat yang mengajak aku pergi ke program ni..walaupun pada mula kau ingat gi sana tuk tolong buat antropo (yang mana salah sekali) tapi banyak bende yang aku blaja weh..

1st - aku blaja nak setting alat untuk tengok kolesterol dengan glucose dalam darah
time program dekat kg baharu dulu tu,aku langsung tak pandang langsung benda alah tu (yelah, dah aku nervous nak kasik ceramah depan orang ramai.mana nak kisah dah benda lain).dekat KPT ni barulah aku belajar camne nak setting.itu pun atas tunjuk ajar sorang ex-student biomed UPM yang datang tolong kakak master ni.

2nd-as usual blaja komunikasi dengan komuniti
ingat amik bp orang tak payah cakap ke?sangat perlu beramah mesra dengan mereka walaupun ada yang pertikaikan kenapa kena tunggu turn..erkk..tak lojik ke tunggu turn?(''dekat bank pun acik kena tunggu turn jugak kan..kan..)


aku berjaya juga belajar tentang focus group discussion belaku.kalau dulu dalam kelas cuma belajar sahaja tentang itu,tapi di sini aku sendiri terlibat dalam fgd ini..sangat awesome.
lepas usai sesi antropometri dengan participant semua, kami sempat berbual dengan ex-UPM  student tersebut.katanya kos kami lebih menarik daripada kos yang dia amik sewaktu undergrad dahulu kerana bagi dia, involving community lebih syok daripada membuat kerja-kerja lab.sebab ape?sebab dia kata,cakap dengan orang akan ada feedback tapi cakap dengan sel tak ada feedback.sampai satu tahap dia kata dia berjaya mengkontaminasikan sel dia dengan air liurnya dan selepas itu dia berhenti kerja dan sekarang dia berjaya buka sebuah pusat tuisyen sendiri..and lastly dia kata yang kos kami ini sangat senang nak cari kerja samada di private sector mahupun di goverment sector.
moral of the story dekat sini --->kerjaya kita terletak pada minat kita sendiri



sangat mesra alam tempat ini

ok..itu saja untuk entri ini...

salam


A Visit

assalamualaikum

selamat hari ahad semua.entri hari ini adalah berkenaan dengan visit aku ke sebuah U untuk menghadiri ''Career Day'' yang entah ke mana..datang-datang ke sana dengan kecewanya kami pulang kerana event tersebut seperti lenyap dek zaman.walaupun hati kami remuk seperti dilanggar kereta ferrari  tapi kami gembira kerana berpeluang berjumpa dengan teman sesukma kami iaitu kak im.mimi kami tidak berkesempatan untuk berjumap tapi insyaallah satu hari kita akan berjumpa jua...oh sebelum merepek dengan panjang lebarnya aku nak ucapkan terima kasih pada driver terchinta a.k.a sahabat baik iaitu makna sebab menumpangkan aku pergi dan menghantarku pulang ke stesen komuter berdekatan..love u very much my dearest friend.pertemuan dengan kak im sangat singkat kerana kekangan masa dan kesibukan kak im.



bila ada kesempatan lagi kita pasti akan berjumpa insyaallah

.:5 perkara yang perlu dipertimbang apabila bercakap.:


assalamualaikum 

hai semua.hari ini aku nak berkongsi dengan kalian 5 perkara yang perlu dipertimbangkan apabila kita mahu bercakap dengan orang.


1.jauhi dari memaki hamun orang

apa yang kalian dapat daripada memaki hamun orang?tidak kira betapa kita geram atau marah pada seseorang sekalipun,cuba elakkan daripada maki hamun mereka.ini kerana impaknya akan kena pada diri sendiri dan juga pada orang yang dimaki hamun.mari kita tengok dulu apa impaknya pada orang yang dimaki hamun ini.orang ini tentu akan tersinggung serta marah dengan perkataan yang keluar dari mulut kita dan seterusnya ini akan mengakibatkan kita kurang mendapat teman kerana mulut anda sendiri.kalau tak percaya,cuba kalau ada orang lain ataupun sahabat yang maki kita,sure kita akan terasa bukan?haaa...impaknya pada kita kalau kita ini suka maki hamun orang adalah selalunya kita akan rasa menyesal dengan perbuatan kita sendiri.macam perpatah melayu ni---->sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian tidak berguna.kalau kita tahu kita ni memang jenis yang nak maki hamun orang aje,cuba kawal persaaan kita dan tarik nafas panjang-panjang.sempat ke nak tarik nafas panjang-panjang?kalau tak sempat,lari daripada situasi yang tegang yang sebabkan kalian marah dan diam..orang yang berhati-hati dalam percakapannya adalah orang yang cintakan agama di mana merkea ini akan sentiasa menjaga diri dari segala perbuatan keji ataupun jika dia sedar dia melakukan kesalahan,dia akan cepat beristighfar,bertaubat dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi.*

2.jauhi dari bercakap benda yang tak penting

apabila berbicara kita disarankan untuk bercakap benda yang berfaedah dan penting sahaja.ini bagi mengelakkan kita dari mengumpat dan mencaci orang lain.berlebihan dalam percakapan akan selain itu juga, bercakap benda yang tidak penting akan mengakibatkan sahabat ataupun pendengar merasa bosan dengan apa yang kita katakan.orang yang beriman dan bijaksana tidak berkata atau bercakap sesuatu yang tidak berfaedah.Mereka seperti ini menjaga setiap tutur kata dan percakapan.mereka mengelakkan daripada berkata sesuatu yang tidak berfaedah atau sia-sia apatah lagi mengumpat keji atau mencaci sesama manusia.Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud 

''Apabila kamu melihat orang mukmin itu pendiam dan mempunyai kehormatan diri,maka dekatilah dia kerana dia akan mengajak kau ilmu hikmah


3.jauhi dari bertikam lidah

bertikam lidah di sini bukanlah bermaksud lidah kalian dan sahabat saling berbunuhan tapi ia memberi makna bertengkar @ berdebat.jangan gunakan lidah untuk bertikam lidah sesama sendiri kerana buruk akibatnya kepada anda dan sahabat kalian..bertikam lidah boleh mengakibatkan pergaduhan yang menjurus kepada keretakan rumah tangga dalam institusi kekeluargaan..seperti pepatah melayu ''kerana mulut, badan binasa''.

5.jangan gunakan lidah untuk mencari salah orang

perkara kelima ini,aku sendiri pun tidak setuju.orang seperti ini hanya mahu mencari kesalahan orang lain bagi menutup kesalahan dan kelemahan diri.berkemungkinan juga orang seperti ini mahu mencari salah orang kerana PHD(perasaan hasad dengki) yang tinggi terhadap kalian.buat apa kalian bazir masa dan tenaga untuk cari kesalahan orang lain..kalian kena ingat bahawa kita semua sama di sisi Allah..hanyalah seorang hamba yang kerdil.oleh itu,buangkanlah tabiat mencari kesalahan orang lain demi kepuasan sendiri kerana ia hanya merugikan kalian dan keluarga kalian.


to be continue

p/s:perkara ni semauau dapatkan daripada majalahsolusi ye rakan-rakan.cuma olahan sahaja yang sendiri buat.ada yg salah,sila betulkan ya..tq

Sunday, November 20, 2011

happy G-Day alang!!!

assalamualaikum

entri kali ini aku dedikasikan khas buat alang aku yang tersayang.



tahniah sebab berjaya membawa balik segulung diploma untuk mak ayah.

congrats!!

for sure mereka akan rasa berbangga sebab tinggal dua saja lagi anak mereka yang masih dan akan tamat pengajian tak lama lagi.so,lepas ni apa lagi..pergilah cari kerja,kumpul duit banyak-banyak and belanja kami semua naik kapal terbang untuk tengok iee grad pulak..ada bran?haha.and kalau tak dapat keje lagi, g sambung degree pulak.. btw, so sorry sebab tak dapat nak attend your special day.mula-mula memang ingat nak balik minggu ni.tup-tup dah nak sampai masa nak balik, kerja datang melimpah ruah macam pili bomba yang pecah (hiperbola sangat).


once again, i wish u congratulation...

alang si gigi arnab..hehe


Friday, November 4, 2011

sahabat dunia akhirat

assalamualaikum


hai semua..dah berkurun lamanya tak update blog kesayangan aku ini..akibat 'dikecam' hebat oleh rakan-rakan (cik rama-rama dan cik lina), akhirnya aku gagahi jua tanganku ini untuk menulis.bukan malas tapi masa tidak menginzinkan aku untuk mengupdate blog. poyo pulak rasanya.maaf andai penulisan blog aku kali ini ntah pape sebab aku dah lama tidak menguji kepantasan jari menaip  di blog..


baiklah rakan-rakan ku sekalian, entri kali ini adalah mengenai sahabat..kenapa sahabat menjadi topik yang ingin aku kongsikan di sini. ini kerana sejak kebelakangan ini, ikatan persahabatan antara aku dan sahabat-sahabatku yang lain semakin akrab.terasa kemanisan persahabatan ketika  bergurau senda, memasak serta makan bersama.adakah sebab ini merupakan tahun akhir pengajianku ataupun adakah kerana aku baru mengenali mereka dengan lebih dalam.

kita semua sedia maklum bahawa sahabat juga boleh mencorakkan kehidupan kita secara tidak langsung.sahabat yang baik akan membawa kita ke jalan yang lurus di mana semestinya mereka mempunyai sifat-sifat yang baik yang ingin dicontohi manakala sahabat yang tidak baik pula akan membawa kita ke lembah kehancuran dan kesesatan. akan tetapi harus diingat di sini bahawa sahabat bukan sahaja diperlukan di saat kita bergembira serta seronok tetapi amat diperlukan ketika kita di saat kekecewaan dan kesedihan.lebih-lebih lagi untuk mereka yang jauh dari ibu bapa untuk menuntut ilmu, sahabat merupakan orang yang paling dekat dengan kalian semua dan diperlukan sentiasa. di sini, aku sisipkan beberapa contoh yang aku dapat daripada majalah solusi mengenai sifat sahabat yang mulia dan yang perlu dijauhi.

sifat sahabat yang mulia
1. memiliki akhlak dan budi pekerti yang baik


akhlak dan keperibadian yang baik mencerminkan perwatakan seseorang yang  menarik.andai kita ditemukan dengan sahabat seperti ini mereka akan mudah untuk mengajak sahabat yang lain untuk melakukan kebaikan untuk diri dan masyarakat.dia juga seorang yang lembut dalam bicara dan penuh kesopanan.dia juga seorang yang berbudi pekerti, mempunyai yang baik serta mematuhi perintah allah. sifat-sifat yang terpuji seperti ini akan menyebabkan kita ingin mencontohi dan mengikuti  sifat-sifat tersebut.

2. menutup keburukan dan kekurangan sahabat

sahabat seperti ini tidak akan menceritakan keburukan sahabatnya yang lain ketika ketiadaannya.mereka juga sedaya upaya akan menjaga keaiban sahabat yang lain apabila terdapat orang lain yang ingin mengetahui kekurangannya walaupun dia mengetahui kelemahan ataupun keaiban sahabatnya. Daripada Ibn Abbas, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud : ''sesiapa yang menutup keburukan saudaranya, maka Allah akan menutup keburukkannya di akhirat.''(Riwayat Ibn Majah)

3. memperbesarkan kebaikan yang dilakukan oleh sahabatnya


sering bertanya tentang kesusahan yang kita hadapi kerana ingin berkongsi kesusahan, kesenangan serta keseronokan bersama.mereka ini juga penghibur tatkala kita sedih dan pelindung di waktu kesusahan.mereka juga tidak berkira-kira untuk mengorbankan masa, harta dan tenaga untuk memenuhi hajat sahabat.

4. menyebut kebaikan


jika dia mendapat satu kebaikan daripada kita, dia akan menghargai dan menyebut-nyebutnya. mereka juga tidak akan berkecil hati dengan kita seandainya kita tidak mampu menolongnya. 


5. mudah mengalah


apabila tercetus sedikit perbalahan di antara dia dan sahabat yang lain, dia akan mudah untuk memaafkan sahabatnya itu.mereka ini mudah untuk mengorbankan perasaan mereka semata-mata ingin menjaga hati sahabatnya.


6. mendorong kita mencapai kejayaan


kejayaan yang dimaksudkan di sini bukan tertumpu pada duniawi semata-mata, tetapi tertumpu pada akhirat juga. seorang sahabat yang baik akan sentiasa menasihati sahabat mereka berkenaan hal dunia dan akhirat..


sahabat yang perlu dijauhi


1. penjual ikan a.k.a selfish


penjual ikan di sini bukan bermaksud mereka yang jual ikan di pasar tetapi mereka yang mementingkan diri sendiri. sahabat seperti ini is not good to your body, mind and soul..mereka ini akan mencari kalian tatkala mereka keseorangan dan mempunyai kepentingan mereka yang tersendiri. keutamaan mereka ialah hawa nafsu diri sendiri kerana tamak pada kemewahan danb harta dunia.


2. kaki kipas


setiap perkara yang kita buat akan disetujui walaupun perkara tersebut adalah tidak betul..dia ni kalau depan kita, pijak semut pun tak mati tapi kalau dekat belakang kita dia la raja segalanya. dia mungkin berpotensi untnk merendahkan kita dan mengkhianati kita apabila ketiadaan kita.ish2..apa punya kawan da..bertalam dua muka.


3. pemboros dan suka hiburan..


beware of this kind of friend.ini kerana sahabat seperti ini akan menjelma di hadapan kamu di saat mereka inginkan keseronokkan.tambahan pula,kalau kalian ini memang yang jenis suka berlibur,berkeliaran serta melepak dan suka tempat hiburan dan meminati hiburan yang melalaikan, haa lagilah mereka suka dekati kalian.


4. membuatkan kita semakin jauh daripada Allah


mereka ini seorang yang sesat dan menyesatkan orang lain serta mendekati kemungkaran.hidup mereka penuh onak dan ranjau yang membawa kepada kekufuran.


5. suka berbantah-bantah


jenis yang suka bertikam lidah dan merasakan satu kemenangan dalam berhujah.mereka ini juga tidak mahu mengalah untuk menerima pandangan orang lain.senang cerita, dia ini fikir apa yang doia cakap semua betul dan orang lain salah.


Rasulullah bersabda, maksudnya: ''Bersahabatlah dengan orang yang soleh dan orang yang jahat seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembuskan bara). pengedar minyak wangi samada ia memberi anda sebahagian ataupun anda membeli bau-bauan daripadanya, ataupun sekurang-kurangnya anda mendapat bau daripadanya. Manakala tukang besi pula samada ia menyebabkan baju anda terbakar ataupun anda mendapat bau yang kurang enak.'' (Riwayat Abu Dawud)

Sunday, June 12, 2011

I'm coming home!!!!

assalamualaikum


tak sempat nak update blog untuk jangka masa yang lama

2 minggu kat SUKMA banyak ragam dan orang yang aku jumpa


n

that's it

ada kerja sedang menanti


Saturday, May 14, 2011

mentaliti kelas ketiga..

assalamualaikum

hai semua!!lamanya dah tinggalkan blog kesayangan hamba ni..bukan apa, bila sekali dah malas nak on laptop, ia akan jadi malas buat selamanya.hari tu sebab exam tak on, ingtkan lepas exam nak update status tapi tergendala dek kerana ada masalah dengan LI. bila dah LI pulak, penat rasanya nak update status..sebabnya berulang alik dari bukit jalil ke seremban merupakan satu kerja yang memerlukan tenaga yang banyak. oleh itu, bila dah guna tenaga yang banyak, sebaik saja sampai di rumah ia adalah masa untuk merehatkan badan...ok..dah merepek sikit nampaknya..mari kita ke entri kali ni..ok, setiap kali saya nak naik tren, mesti ramai yang tolak-tolak yang melepaskan tengkolok masing-masing.saya tahu, mereka nak kejarkan masa mereka supaya dapat sampai ke rumah dengan lebih awal tapi idea menghimpit dan menolak orang itu bukanlah satu idea yang baik.sebab kenapa?sebab bila sesi tolak menolak dah berlaku, orang yang ditolak tu jadi tak stabil dan mungkin akan jatuh.mungkin mereka tak pernah lagi jatuh sebab kena tolak tapi kita fikir benda yang paling buruk yang bakal berlaku. lagi satu, bila tren tu dah nampak padat cam milo fuze, tunggu la tren lain pulak.jangan la masih nak masuk dan menambahkan sesak dada orang kat dalam tren yang penuh tu..apa yang boleh dilihat dan dipelajari dalam tren ni adalah sifat mementingkan diri sendiri dan mentaliti kelas ketiga mereka..lagi satu bila dah duduk dalam tren, kita kena fikirkan keutamaan orang yang perlu duduk..janganlah fikir tengkolok ko sorang je..orang yang mengandung perlu diutamakan..ini dah nampak orang tu mengandung ataupun budak berdiri boleh butakan mata je..jual ikan betul..lagi satu, time orang nak keluar, bagila orang tu keluar dulu..ini sampai ada satu makcik tu kena turun stesen lepas tu..kalau terkena diri sendiri barulah korang tau..

baiklah..ini saja perkongsian untuk hari ni..:)

Saturday, April 16, 2011

Friday, April 1, 2011

thesis vs final

assalamualaikum

dah nak final tiba-tiba keluar topik utk thesis

maka mulalah saya rasa macam kena tachycardia

final + tajuk thesis = pengsan

saya balik kejap ke rumah sebab kelaurga nak celebrate birthday saya (walaupun dah 23 tahun ni, masih nak potong kek)

baru nak rasa seronok duk rumah kejap setelah sekian lama saya tak pulang ke kg halaman

lebih-lebih lagi makcik dengan mak nak buat sambutan ulang tahun kelahiran saya, ain dan amin

 tapi honestly saya tak tenang kat sini bila dengar tajuk thesis dah keluar

bukan apa, takut nanti ada orang pilih sama tajuk dengan saya

nanti kesian lecturer tu nak decide siapa dia nak pilih (kesian lecturer ke kesian pada kami yang memilih tajuk?)



p/s : kne balik fak jap antar report




Tuesday, March 29, 2011

advance birthday party by them!!

assalamualaikum



tanks korang untuk advance birthday partie saya

awal sehari korang sambut kot

terharu sangat !!!

p/s : dan disebabkan itu, saya tak boleh tido lagi sebab makanan baru masuk perut
tak mahu tidur dalam kekeyangan
p/s : selamat pulang ke jaybee tikah..semoga tabah menghadapi dugaan disana
:)


Tuesday, March 22, 2011

it's over !!

assalamualaikum

alhamdulillah

Program Amalan Pemakanan Komuniti hari ini di IPG IK berakhir dengan jayanya

segala penat lelah berbaloi dengan usaha

jutaan terima kasih pada student TESL yang sangat bersemangat menjawab soalan kuiz kami

rasa seronok pula :)

diharapkan agar pembentangan journal saya jumaat ni berjalan dengan lancar

amin

p/s: dah habis buat program kena buat report lagi..
-> kerja-kerja lain menanti di tepi meja untuk disiapkan
semoga saya dapat study sebelum final bermula 









Monday, March 21, 2011

for my love one

assalamualaikum


this entry i dedicated to my beloved one 


today is your day and i hope you'll enjoy it

although we are far apart

body and soul

 u are always in my heart (i mean our heart)

we will always pray for your success adik

and 

WE LOVE YOU!!




HAPPY BIRTHDAY IEE

MAY ALLAH BLESS U

AND

MAY ALL YOUR DREAMS COME TRUE

LOVE,

YOUR CUTE KAKAK


p/s : i really miss you.. :)










National Health and Morbidity Survey (NHMS)

assalamualaikum

hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua apa itu NHMS @ National Health and Morbidity Survey

NHMS atau Kajian Kesihatan dan Morbidity Kebangsaan berperanan untuk membekalkan data tentang status kesihatan komunti,populasi dan penduduk negara. NHMS ini dijalankan setiap 10 tahun sekali. 

NHMS I telah dijalankan pada tahun 1986 
membekalkan supplementary data yang mungkin boleh digunakan untuk pembentukan dan evaluasi program-program kesihatan di negara.
kajian pertama ni dilakukan di kawasan semenanjung sahaja
apa yang dilihat pada NHMS I ini, walaupun ramai orang mampu pergi ke klinik swasta bagi mendapatkan perkhidmatan akan tetapi mereka memilih untuk mendapatkan perkhidmatan percma oleh kerajaan. 
Kajian yang pertama ini tidak dilaporkan secara bercetak dan hanya terdapat di IMR.

NHMS II telah dijalankan pada tahun 1996 
bekalkan komuniti based data yang boleh membantu Kementerian Kesihatan Malaysia
NHMS II ni nak lihat prevalance penyakit-penyakit kronik seperti HPT, dm. 
pada kajian tersebut,prevalance HPT adalah sebanyak 29.9 %
oleh itu KKM telah melancarkan Kempen Gaya Hidup Sihat yang meliputi pelbagai pendekatan. kajian ini telah dipanjangkan pada bahagian Sabah dan Sarawak

NHMS III dijalankan pada tahun 2006
tujuannya masih untuk bekalkan komuniti based data untuk KKM dan dibuat seluruh negara. kajian ini agak teratur berbanding dengan yang lain
pada kali ni, KKM cuba libatkan semua institusi yang mempunyai bidang kesihatan
dalam kajian kali ni, prevalence obesiti meningkat dari 8.3 % (1996) kepada 14.6 % (2006) serta mereka yang menghidapi penyakit hipertensi. 60 %  daripada populasi samada berlebihan berat badan atau obese. 


NHMS IV akan dijalankan pada tahun ni.
kenapa ye?
NHMS dulunya dibuat setiap 10 tahun sekali. 
akan tetapi Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata ianya akan diubah iaitu akan dijalankan pada setiap 4 tahun sekali bagi melihat peubahan trend penyakit di negara ini. 
Beliau juga ada mengatakan bahawa kiraan 10 tahun tidak mencerminkan keadaan yang sebenar. 
sebab tu ianya dibuat tahun ni..



Sunday, March 20, 2011

hari lahir ain pula

assalamualaikum

jika semalam adalah hari lahir ayah, hari ni pula adalah hari lahir ain (kembar tak sebaya saya)

esok pula harijadi adik saya..

bulan tiga ni memang bulan lahir sedunia bagi family saya 
(19--> ayah, 21-->iee, 27-->amin, 30-->saya!!)

tadi masa mak datang jumpa saya, sempat jugak saya snapshot beberapa gambar ain.

tapi disebabkan penggunaan kamera saya adalah kamera hendpon, oleh itu tidak berapa lawa la gambar yang ditangkap..

silalah lihat si bedday gurl kita ni

bedday gurl sebuk nak tolong kemas beg susu dia

jangan amik botol susu kita tau (sambil berkerut dahi)

masih memandang ke kamera dengan botol susu di tangan 

baru nak bina rapport bersama tuan kamera..
(masih lagi memegang botol walaupun tak menyonyotnya)

dengan bangganya menunjukkan baju birthday beliau...

kerana rimas dengan mamarazi, maka dia cuba untuk merampas hendpon saya
(oh, tidak semudah itu ya ain)

muka tak puas hati sebab tak dapat nak rampas kamera
(kesian kamu..hahaha)

merajuk dengan mamarazi dan ingin kembali pada ibunya

kembali ke ibunya semula..


ini saja untuk hari ni..

p/s : to be continued


Saturday, March 19, 2011

selamat ulang tahun ayah!!!

assalamualaikum

hari ni 19/3/2011, maka genaplah umur ayah 55 tahun..

semoga dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang unggul n may allah bless u

sorry sebab tak belikan hadiah untuk ayah

hujung-hujung sem ni da jadik pokai sikit

tapi, apa yang boleh saya bagi pada ayah sebagai birthday present adalah doa

tapi nanti birthday saya, ayah jgn la tak kasik hadiah pulak.

tade hadiah kek baskin robin pun jadi la ye..

:)



p/s : oh..mengindam baskin robin....sape2 nak belanja, sila angkat tangan anda!!!
p/s : ingatkan nk gi tgk belon udara panas kat putrajaya tapi mak tak kasik balik..huawaaaaaaa



Sunday, March 13, 2011

Lunch @ AL RAWSHA

assalamualaikum


-restoran Al Rawsha-

kali ni saya nak share dengan rakan-rakan tentang restoran arab yang baru saja kami pergi tengahari tadi iaitu restoran Al Rawsha..restoran ni menyediakan 100% makanan timur tengah dan ianya terletak di Kampung Pandan. tempat die sangat strategik dan parking lot die sangat besar.banyak kereta boleh masuk dan ia juga ada menyediakan perkhidmatan delivery serta kaunter take away untuk siapa-siapa yang malas nak masuk kat dalam.dari luar tempat tu nampak macam old castle and bile masuk kat dalam memang design die sangat cantek..


entrance..
dekat sini kalau nak tengok order dulu pun boleh..



mari kite ke bahagian menu pula.


menu yang dipilih :

1. chicken mandy (tradisional Hadramaut earth baked rice with chicken)


2.Khashkash kebab (minced meat, onion, parsley marinated in spices wrapped in bread)


Swish Tawook Sandwich





4. Strawberry Melba

-sila fokus pada ice cream tu bukan pada orangnya..tehee-

5. Teapot with milk 

secara overall, semuanya sedap. pada mereka yang suka makanan timur tengah ni, boleh la berkunjung ke restoran Al Rawsha ini. tidak rugi jika ingin mencuba..




- masa sebelum makanan sampai -



-muka gembira selepas makan -


itu sahaja post untuk kali ni. buat cik ejat dan cik tikah, lepas kamu pulang dari Jaybee kita boleh makan di sini waktu malam. mungkin cantek permandangannya waktu malam.


Friday, March 11, 2011

one task complete.::

assalamualaikum


alhamdulillah..


final presentation for biostat dah berakhir..


itu bermaksud satu task saya dah complete


oleh itu


 now saya kena beralih focus pada ap dan km presentation...


dua lagi keje menanti sebelum dapat menghela nafas dengan leganya.

aja-aja fighting!!!

Monday, March 7, 2011

.::mereka pergi jua::.

assalamualaikum

entri kali ni saya buat khas untuk cik tikah dan cik ejat yang dah sampai dengan selamatnya ke JB.

sebelum itu mari saya kenalkan siapa cik tikah dan cik bella dulu untuk sesiapa yang tak mengenali mereka


         ..yang berpashmina ungu itu cik ejat..comelkan rakan2,tapi maaflah dah berpunya..tehee.


       ..yang berbaju merah itu cik tikah..

semoga mereka berjaya menempuh onak duri dekat negeri orang (jb je pun). perginye mereka ke JB kerana mereka nak siapkan thesis selama 2 bulan..anda2 sekalian, doakan saya untuk final dan presentation biostat..gementar

        cik ejat akan ke muar

dan


 cik tikah akan ke JB..


lepas ni cik bella pula yang akan menyusul pergi ke banting..


..ni saje gamba terbaek saye boleh dapatkan cik bella..


saya rasa sedih ye sebab lepas ni dah tade teman memasak.teringat dulu time pose, kita men masak2..share duit beli barangan dapur (gaye macam duduk rumah sewa), masak hidangan yang berbeda..yang paling klakor pasal memasak ni time tu dah nak cuti raya pose.barangan dapur ada lagi yang tingal. 8 biji telur dengan satu tin sardin kecik.nak abiskan stok punya cite, jadi kami pun gi la memasak kelapan-lapan telur dan sardin tersebut.saya masak sardin sambal, tikah masak telur kicap dan bella masak kari telur. sebab telur time tu ada lapan maka kami pun nak bahagikan kepada 2 orang sorang.tup2 cik ejat kita balek umah dan part die kami yang kena makan. bayangkanlah ada yang kena makan 2 biji dan ada yang kena makan 3 biji.tak senak ke perut?.haaaa tapi seb bek la yang telur tu kami makan putih die je.kalo makan yang kuning boleh naek kolesterol kitorang.

   ..ni la masakan bujang kami..besa2 je..
          ( makanan 3 orang macam 8 orang punya kan..teheee)



           dan last sekali video ni untuk anda..rasanya lagu ni sesuai dengan entri saya..tehee

Thursday, March 3, 2011

sabar~


assalamualaikum..

entry kali ni hanya untuk aku luahkan apa di dalam hati ni

kadang-kadang aku rase nak lari jauh-jauh dari tempat ni
bukan bermaksud aku tak bersyukur dapat tempat yang sebegitu selesa begini
tetapi mungkin kerana masalah datang menjelma membuatkan aku rasa ingin lari selaju angin yang menderu di tepi pantai
tapi 
siapa aku untuk mempertikaikan masalah yang datang
mungkin allah bagi aku masalah ini supaya aku dapat menjadi seorang yang tabah dalam mengharungi liku-liku kehidupan
dan boleh jadi Dia ingin menguji keimanan aku terhadapNya

ya allah..sesungguhnya kau kuatkan aku untuk menghadapi semua masalah yang mendatang 
sabarlah wahai hatiku
ada hikmah disebalik semua ini




mode : sedih